Het team van Atelier Het Pruykenhuys


Sylvie Takke

- Allround Haarwerkspecialist -
- Atelier Eigenaar -

Sylvie Takke

Sylvie Takke is al 25 jaar werkzaam binnen kap-en-grime, allround make-up en als pruikenmaker binnen de entertainment industrie. Na haar kappersopleiding in Nederland en haar grime studies in Antwerpen is zij met haar veelzijdigheid in het pruiken- en kapwerk en het grimeursvak veel vaktechnische uitdagingen aangegaan.

In België deed zij onder andere kap-en-grime werkzaamheden voor musicalproducties als "Jekell and Hyde" en "Kuifje en de Zonnetempel" en was zij verantwoordelijk voor de special-effect-make-up voor "The Phantom of the Opera". Als hoofd kap-en-grime werkte zij in Nederland onder andere mee aan "Beauty and the Beast" en "Les Misérables". Voor musicalproducties als "High School Musical", "Tarzan", "Ciske de Rat", "Mamma Mia" en "Dirty Dancing" nam zij - als supervisor kap-en-grime - de begeleiding van de gehele kap-en-grime organisatie binnen Stage Entertainment Nederland voor haar rekening. Als creatief ontwerper heeft zij onder andere de 3D Musical "SKY" met muziek van Marco Borsato en de voorstelling "Vamos" (Rick Engelkes Producties) van prachtig haarwerk mogen voorzien.

Ook buiten de theaters heeft Sylvie al een diversiteit aan artiesten voorzien van een alter ego of een volledige transformatie met behulp van prosthetic make-up en/of allround pruikenwerk. Onder andere Nick en Simon, Wendy van Dijk ("Loesie" en "Family"), Alberto Stegeman ("Undercover in Nederland") en Waylon zijn door Sylvie voorzien van een nieuwe identiteit.

Op de filmset van "Kidnapping Freddy Heineken" had zij Sam Worthington ("Avatar") en Ryan Kwanten ("True Blood") onder haar hoede.

Ruim 16 jaar geeft Sylvie al workshops en masterclasses in alle facetten van het kappers-, grimeurs-, en pruikenmakersvak en is zij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de opleiding Allround Grimeur aan de ROC's in Arnhem en Roosendaal en de introductielessen haarwerken binnen de B-Academy in Amsterdam en Eindhoven.

Inmiddels runt Sylvie met haar team een prachtig pruikenatelier aan de rand van Breda - Atelier Het Pruykenhuys - waarbinnen op ambachtelijke wijze haarwerken voor entertainment èn particulieren met haarproblemen worden aangemeten en gemaakt.

Twee dagen per week deelt zij binnen de Haarwerk Vakschool al haar kennis en technieken om zo nieuw talent enthousiast te maken voor dit bijzondere ambacht. Vanaf 2019 is Atelier het Pruykenhuys ook gestart met het opleiden van meer nieuw talent en startende haarwerkers binnen het eigen team op de werkvloer. En in 2021 zal de gehele week en werkwijze binnen het atelier in het teken staan van educatie binnen het haarwerkvak om zo haar kennis door te geven aan nieuwe starters, omscholers of bijscholers.

Sylvie geeft op regelmatige basis inspirerende lezingen en presentaties over haar loopbaan en facetten uit het vakgebied van pruikenmaker voor particulier en entertainment. Zij is een ware fanaticus als het gaat om ‘haar’ en kan hierover uitgebreid en zeer inspirerende verhalen en weetjes vertellen.

Mocht u interesse hebben haar op uw evenement als spreker uit te nodigen, mail dan naar infohetpruykenhuys@gmail.com en vraag naar de mogelijkheden.


Ilse de Kroon-Godschalk

- Allround Haarwerkspecialist -

Ilse de Kroon-Godschalk

Ilse de Kroon is na het volgen van de Kappersopleiding in Arnhem samen met Sylvie vertrokken naar Antwerpen om de opleiding Allround Grimeur te volgen aan het SITO 5 in Antwerpen.

Vanuit creatief uitdagend oogpunt heeft ze een jaar Kustacademie Rotterdam opgepakt en is ze uiteindelijk toch als allround haarstylist bij kapsalon "Kreatos" in België aan het werk gegaan.

Het werken met 'haar' zit Ilse in het bloed en bij kapsalon "Les Artistes" in Terneuzen heeft ze zich in volgende 10 jaren binnen een groot team verder kunnen ontwikkelen.

Haar expertise op het kappersgebied heeft ze kunnen laten zien in talloze bruidskapsels (met bijbehorende visagie), naturelle en extreme haarkleuringen, haarverlenging (ook dreadlocks) en prachtige geknipte en gesneden kapsels van formaat kwamen uit Ilse haar handen.

In 2008 maakte Ilse de overstap naar het theater en voegde Ilse zich bij het kap en grime team voor de musical "Les Misérables" (Stage Entertainment) in Rotterdam.

Hier kon ze al haar skills gebruiken voor de dagelijkse opmaak van de pruiken, de wisselingen tijdens de voorstelling en de diverse make-ups van o.a. "Madame Thénadier" en "Javert".

In België heeft Ilse voor productiemaatschappij Music Hall kap en grime werkzaamheden uitgevoerd voor de musical "Elisabeth" (Antwerpen) en "Evita" (Gent).

Ilse is met haar jarenlange ervaring op haar gebied ook 4 jaar lang een mooie aanwinst geweest als instructor kappersvaktechniek op het ROC (Scalda) in Terneuzen waarna ze met haar gezin vertrok naar Quatar. Het toeval wilde dat de reizende musical productie Peter Pan ook in Quatar te zien was en zo is zij ook hierbij betrokken geweest.

Sinds 2016 is Ilse terug in Nederland en sinds 2017 vult zij een belangrijke plaats binnen het Team van Atelier Het Pruykenhuys, waar zij wekelijks zorgt voor de mooiste kleur en knipcreaties.

Ilse is creatieve vaktopper van formaat met een ongelooflijke passie voor haar, daar zijn wij blij mee!


Claudia Konings

- Haarwerkwerkspecialist Particulier -

Claudia Konings

Claudia komt uit een echte kappersfamilie. Zo stond ze als meisje van 15 jaar al mee te helpen in de salon van haar tante. Na het volgen van de kappersopleiding in Breda is ze meteen aan de slag gegaan en heeft in diverse vooraanstaande salons veel ervaring opgedaan.

Ze volgde binnen haar jaren als vakbekwaam allround kapper zeer leerzame trainingen van onder andere Patrick Kalle en heeft zich als extra toegelegd op de visagie-kant door hierin training te volgen.

In 2010 kwam er een nieuwe uitdaging op haar pad en dat heeft Claudia met beiden handen aangegrepen. Haar interesse in haar groeide uit tot interesse in haarwerken en na een mooie carrière als kapper zette zij haar eerst stappen binnen bij 'Haarwerksalon Elly' in Breda. Dit bleek een schot in de roos om naast een mooie vakvrouw als Elly het vak te mogen leren. Dat was een feestje. Elly stuurde Claudia wederom naar verschillende trainingen waaronder vaste verankering op ringetjes toepasbaar in haarwerken en een 3 daagse cursus van Great Lenghts extensions en de Multisonic techniek. Elke training legde Claudia met goed gevolg af.

Na ruim 6 jaar besloot Elly met pensioen te gaan en werd het bedrijf overgenomen door Aderans Hair Center waar opnieuw veel te leren viel in de vorm van moderne technieken. Claudia houdt zich sinds die tijd vrijwel dagelijks bezig met Alopecia en Chemo gerelateerde haarproblemen en verzorgd naast confectie haarwerken ook maatwerk haarwerken voor deze groep mensen die haar zeer aan het hart gaan.

Met 11 jaar ervaring in de haarwerken is Claudia een rots in de branding voor klanten met een haarprobleem. Wij zijn dan ook erg blij dat ze vanaf januari 2022 een vaste plek krijgt binnen ons team van haarwerkspecialisten. Binnen de Natuurlijke Haarwerken tak van Atelier het Pruykenhuys zal zij 3 dagen per week haarwerken verzorgen voor de particuliere klant. Naast alle training die ze in alle jaren al heeft gedaan wordt zij nu intern opgeleid tot volwaardig Pruikenmaker.


Esma Harrachi

- Haarwerkspecialist Entertainment -

Esma Harrachi

Esma Harrachi heeft in 2004 deelgenomen aan de opleiding allround grimeur aan het Rijn Ijssel College in Arnhem.

Al tijdens haar studies werd er een beroep op haar gedaan om het toenmalige kap en grime team van de musicalvoorstelling "Beauty and the Beast" te versterken. Sindsdien is Esma in alle theaters te vinden en heeft zij zich ontpopt tot een creatieve, gedreven, allround kapper-grimeur.

In de functie als medewerker kap en grime heeft zij in de eerste jaren na haar studies pruiken en make-up verzorgd voor o.a. "Hair", "My Fair Lady" en "Les Misérables" en was zij regelmatig te vinden op de diverse sets van tv en filmproducties.

Esma was hoofd kap en grime bij de voorstelling "Anne" en voor de musical "Sky", maar eerder al heeft zij haar leidinggevende kracht en waanzinnige vaktechniek bewezen bij musicals als "La Cage Aux Folles", "Hairspray" en "Droomvlucht".

Momenteel is Esma actief betrokken bij het opleiden van nieuw talent binnen de opleiding Allround grimeur/Make-up and Hair Artist ROC in Arnhem. En op regelmatige basis wordt Esma ingezet om samen met Sylvie Takke de meest uiteenlopende haarcreaties te ontwerpen en verzorgen voor televisie, film en theater.


Linda Vreeburg

- Atelier Assistent -

Linda Vreeburg

Linda Vreeburg heeft in 2016 een grime- en allround kappersopleiding gevolgd aan Instituut Thomas in S'Hertogenbosch. Gelijk na haar eerste jaar werd ze gevraagd om bij regionale voorstellingen het team van Instituut Thomas te versterken, niet veel later stroomde ze door tot hoofd kap en grime bij voorstellingen als 'Soap' en 'Cleopatra' en opnames als 'Anamnesis'. Bij die laatste voorstellingen ontwikkelde Linda haar echte passie voor haarwerken en sindsdien blijft 'haar' in de breedste zin van het woord haar dagelijkse bezigheid.

Na het afstuderen in 's-Hertogenbosch nam Linda deel aan de opleiding Pruiken maken van A tot Z binnen de Haarwerk Vakschool, waarna ze haar eigen haarwerkbedrijfje is begonnen. Zo verzorgt en maakt zij o.a. pruiken en haarwerken voor Drag Queens, Influencers en vele anderen. Ze probeert haar kunstvisie om te zetten in 'haarkunstwerken' en is inmiddels een specialist op het gebied van het vakkundig omvormen van hoogwaardige synthetische fiberhaarwerken op hoog niveau.

In 2019 nam Linda deel aan de internationale wedstrijd 'Iron Wig', een wedstrijd waarin een selectie pruikenmakers en stylisten van over de hele wereld in afvalrondes pruiken moeten stylen en fotograferen. Linda heeft de finales gehaald en is uiteindelijk op een prachtige derde plaats geeïndigd.

Sinds 2021 vult Linda in drukke tijden het team van Atelier Het Pruykenhuys aan en wordt zij intern verder opgeleid als haarwerkspecialist voor zowel de entertainment sector alsook de particuliere sector. Linda houdt zich binnen ons atelier voornamelijk bezig met echt haar haarwerken om haar skills op dat vlak verder aan te scherpen. Met Linda hebben we op regelmatige basis een paar extra creatieve handen in huis en daar zijn we blij mee.


Wiggy & Oscar

- Atelierhondjes -

Oscar & Wiggy - atelierhondjes

Ons team werd in 2016 aangevuld door onze harige kleine viervoeter ‘Wiggy’ (Pruikje dus!). Na een lange tocht uit Roemenië (overigens perfect georganiseerd door de organisatie Happy Life 4 Strays) heeft kleine Wiggy haar plaatsje ingenomen binnen ons atelier en zorgt ze daar dagelijks voor een hoop gezelligheid. Als vast teamlid zorgt ze ervoor dat iedereen die bij ons binnenkomt begroet wordt en na een aai over haar bolletje duikt ze weer lekker op een stoel onder de werktafel.

In 2019 kreeg Wiggy een Roemeens maatje genaamd Oscar. Nadat zij Oscar het atelier had laten zien, kreeg Oscar het groene bankje toegewezen om vanaf daar vriendelijke de klanten en cursisten te begroeten. Oscar is een echte kroelkoning en hij legt graag zijn koppie op de schoot van ieder die daar van houdt.

Als iemand niet zo graag hondenknuffels ontvangt, dan verhuizen ze graag vanuit het atelier naar het kantoortje waar ook twee heerlijke hondenbedjes staan. Oscar en Wiggy genieten erg van de wandeling tussen de middag met wandelmaatje Willemien en de bijbehorende snoepjes die rijkelijk door haar uitgedeeld worden.